tisdag 5 juni 2007

Heureka, visheten övertrumfar dumheten!

Som Uppsalaiter, bärare av de heliga och obestridliga sanningarna, ställs vi inför ett prekärt etiskt dilemma. Det är ett välkänt fenomen att oförståndet ökar linjärt med avståndet från Carolina Rediviva, vackert beläget i Uppsalas hjärta. Hur kan vi Uppsalaiter rättfärdiga detta graverande faktum, även om interaktioner med Sveriges övriga obygd riskerar att fördunkla vårt förträffliga omdöme? Själv har jag, inte helt utan protester från övriga kollegor och intellektuella, löst problemet genom att under min mångåriga gärning knyta kontakter med priviligerade personer icke bosatta i Uppsala.

En av dessa kontakter är en respektabel Lady av synnerligen god karaktär, vandel, klass och stil. Denna förtjusande bekanskap har under åren väckt mitt stora intresse och förundran, då hon trots att hon ej fått åtnjuta studier i Uppsala, har ett mycket förtjusande och belevat sätt. Häromdagen sökte denna Dam en anvarsfull post på ett större företag. Då detta etablissemang är beläget utanför Uppsala, fruktade jag, på goda grunder, att denna tjänst inte skulle förlänas henne. Detta på grund av den övriga svenska befolkningens brist på logik, förstånd, sans och vett! Med andra ord, dumheten utanför Uppsalas gränser skulle återigen avgå med seger. Så skedde icke. Min bekantskap anställdes på stubben!

Förutom min omedelbara känsla av glädje och eufori, framträdde ett tillstånd av förvåning (en närmast obekant känsla). Hur kan logiken och rättfärdigheten uppträda på ett sådant markant sätt utanför Uppsalas vackra nejder? Till syvende och sist måste slutsatsen bli, att denna briljanta och intellegent logiska antagningsprocess måste haft inflytande från en beläst person som någon gång studerat i Uppsala, civilisationens vagga!

Dagens bortglömda ord. Perplex är ett sinnestillstånd som karaktäriseras av förvåning och förvirring. Perplexhet drabbar ofta personer bland sveriges övriga befolkning, men kan även i extremt sällsynta fall framträda hos invånare bostatta i Uppsala.

In Vulpes Vincit Omnia! Skål!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Huruvida Uppsala skulle vara intelektets vagga kan nog vädras och analyseras till helvete avlöser oss. Men som Sverige ser ut utanför denna intelektuella boning så skulle vi stackare komma långt med endast lite sunnt förnuft

Anonym sa...

Likt en fädrens fyrbåk står
vår ledare med vett och sansat hår,
En flamma i sin tweedsärk
på detta civilisationens bålverk.

Lic.B

Mattias sa...

Dr Olander.
Med all respekt för edert krävande ämbete:
jag tycker nog han får raska på med inläggen.
Tänk på att populasen behöver uppläxas i denna fattiga tid.

vänligen eder
fotograf Lundblad